Relatiecoaching Haarlem

Wat zijn relatieproblemen?

Ieder stel ervaart wel eens conflicten of een moeilijke periode. Relatieproblemen hoeven geen probleem te zijn, wanneer het tijdelijk van aard is en het weer opgelost kan worden. Wanneer je echter langdurig ruzie hebt of problemen hebt met de communicatie in je relatie, dan kunnen er ook problemen ontstaan op andere gebieden in je leven.

Je kunt je erg somber of verdrietig voelen als je relatieproblemen hebt. Je denkt veel na over de problemen en twijfelt misschien of je de relatie moet verbreken of niet. Misschien heb je gevoelens gekregen voor een andere man of vrouw of is je partner vreemdgegaan. Je hebt bijna constant ruzie over kleine en grote onderwerpen of hebt het gevoel dat je elk een eigen leven lijdt.

Het is niet te laat!

Bij relatieproblemen zoeken veel stellen pas hulp als hun relatie bijna niet meer te redden valt. Relatietherapie is dan een laatste redmiddel. Soms kan therapie dan nog helpen, maar in andere gevallen is het al te laat. Daarom is het belangrijk om ook bij kleinere problemen hulp te zoeken, zodat je ervoor kunt zorgen dat het zover niet hoeft te komen.

De basisgedachte is dat jullie zijn vastgelopen in conflicten (of juist van elkaar zijn verwijderd) omdat jullie steeds maar weer op dezelfde negatieve manier op elkaar reageren. Dat tast een heel basaal gevoel van verbondenheid en veiligheid aan. En dat gaat van kwaad tot erger.

Soms zit je zo vast in deze negatieve patronen dat je er samen niet meer uit komt. Relatietherapie kan dan helpen doordat een derde persoon nieuwe inzichten kan geven en jullie communicatie en gevoelens weer op één lijn kan brengen.

Jullie moeten wel willen

Dat klinkt misschien als een open deur, maar het is wel waar. Net als bij elke therapie gaan jullie het werk doen. Dat moeten jullie wel willen. Allebei. Het kan zijn dat gaandeweg de therapie één van jullie (of jullie samen) tot de conclusie komen dat er geen weg meer is voor jullie samen. Als therapeut kan ik jullie helpen op een respectvolle manier de relatie te beëindigen. Zeker als jullie kinderen hebben is het belangrijk om ook het afronden van jullie relatie met zorg en aandacht te doen.